انبر پرچ

پرچ کاری به پروسه ای گفته می‌شود که در آن دو یا چند قطعه به وسیله یک قطعه واسطه به نام پرچ به یکدیگر متصل می‌گردند. میخ‌پرچ وسیله‌ای است که برای اتصال دو یا چند قطعه به یکدیگر استفاده می‌شود. دستگاه پرچ‌کن به وسیلهٔ میخ‌پرچ عمل پرچ‌کاری را انجام می‌دهد. به منظور انجام عملیات پرچ کاری لازم است که در ابتدا هر دو قطعه ای که نیاز است به یکدیگر متصل گردند، سوراخ شوند و سپس پرچ از سوراخ ایجاد شده عبور داده شود، سپس با فشردن سر قفل پرچ به کمک دستگاه پرچ کن اتصال بین دو قطعه انجام شود.

پرچ کاری بر خلاف اتصال پیچ و مهره به عنوان یک اتصال دایم و همیشگی است و باید از اتصال پرچ زمانی استفاده کنیم که دیگر نیازی به جداسازی قطعات از یکدیگر نباشد و بخواهیم که آن قطعات همیشه به هم وصل باشند. این کار با استفاده از دستگاه های مختلف پرچ کن، مانند انبر پرچ انجام می‌شود.پرچ‌کن‌ها از سازوکارهای مختلفی برای پرچ‌کردن استفاده می‌کنند.

در واقع انبر پرچ دستگاهی است که میخ را در داخل سوراخ قطعه‌کار پرچ می‌کند. نمونه‌های رایج این دستگاه دارای پستانک‌های تعویض‌پذیر هستند. البته باید توجه کرد که باید در هر عمل پرچ به گونه‌ای انتخاب شوند که قطر سوراخ پستانک کمی (و نه خیلی) بیشتر از قطر میخ‌پرچ باشد. همیشه چند پستانک در اندازه‌های مختلف روی بدنهٔ پرچ‌کن نصب هستند که می‌توان آن‌ها را تعویض کرد. بزرگ‌بودن پستانک یکی دیگر از عوامل بیرون‌زدگی میخ و پرچ‌کاری ناموفق است. پیش از آغاز پرچ‌کاری باید پلیسه‌های حاصل سوراخکاری را زدود و قطعه‌کارها را با گیره یا ابزارهای دیگر تا حد امکان به هم نزدیک کرد تا اتصال محکمی ایجاد شود، وجود پلیسه‌ها می‌تواند پرچ را پاره کند. همچنین پرچ‌کن باید به صورت عمود روی قطعه‌کار قرار گیرد و پستانک باید بر روی قطعه‌کار بچسبد تا یک پرچ کاری موفق را داشته باشید.

انبر پرچ مدل B2

شیوه عملکرد انبر پرچ

همانگونه که گفته شد انبر پرچ وسیله‌ای است که برای متصل کردن دو قطعه به وسیله میخ پرچ، به یک‌دیگر استفاده میشود. به این ترتیب که  سر میخ پرچ داخل محل اتصال وارد می‌شود و انتهای میخ داخل دهانه انبر قرار می‌گیرد، البته محل اتصال باید از قبل سوراخ شده باشد. با فشار دادن دسته انبر پرچ، ته میخ که داخل انبر قرار گرفته بود به سمت داخل انبر کشیده میشود، به همین خاطر سر دیگر میخ جمع میشود، و دو قطعه را تا جایی که امکان داشته باشد به همدیگر متصل مینماید. روی میخ پرچ یک نقطه ضعیف وجود دارد، وقتی که دو قطعه به هم متصل شدند میخ از این ناحیه میشکند و انتهای آن که داخل انبر قرار گرفته بود جدا می‌شود و به این صورت کار پرچ کردن با موفقیت به پایان می‌رسد.

مقالات مربوطه

چرا پرچ کاری می‌کنیم؟

در حقیقت پرچ کاری برای اتصال قطعات فلزی با حتی پلاستیکی به یکدیگر است. با این کار استحکام اتصال قطعات بسیار بالا می‌رود و می توان با این کار ابزار و وسایل گوناگون را با استحکام بیشتر ساخت. البته پرچ کاری تنها با انبر پرچ انجام نمی‌شود و انواع دیگری هم از پرچ و پرچ کاری وجود دارند، مثل پرچ کاری با چکش.

 از میخ پرچ و انبر آن برای اتصال دو صفحه نازک استفاده میشود. همچنین برای فضاهایی که به پشت آن‌ها دسترسی نداریم اتصال با پرچ بهترین گزینه است. سرعت کار با میخ پرچ بسیار بالا‌تر از انواع اتصالات دیگر است. البته این نکته را باید در نظر داشت که باز کردن میخ پرچ به راحتی بستن آن نیست و برای این کار باید آن میخ را به نحوی از بین برد. این کار معمولا با دریل زدن روی میخ یا کندن سری میخ انجام می‌گردد و ممکن است به محصول خسارت وارد شود. جنس میخ‌های پرچ هم با یکدیگر تفاوت دارد. میخ‌های مختلفی با جنس‌ها و اندازه‌های مختلفی وجود دارند که هر کدام کاربرد خودشان را دارند. برای میخ پرچ‌های با قطر‌های مختلف، روی دسته انبر معمولا چند سری مختلف قرار می‌دهند که با سری نصب شده روی انبر تعویض می‌شود. فقط کافی است با یک آچار که معمولا روی خود انبر موجود است سری مورد نظر و سری در حال استفاده را باز کرده و جا به جا کنیم. برخی مدل‌های انبر پرچ، دارای سری تنظیم شونده هستند و با چرخاندن قسمت سری، می توان آن را برای میخ هایی با اندازه مختلف تنظیم کرد.

انواع انبر پرچ

مانند ابزار های گوناگون انبر پرچ هم در مدل‌های مختلفی طراحی و تولید می‌شود که هر کدام از آنها برای انجام کار خاصی مناسب است. در این بخش به معرفی این مدل ها می‌پردازیم.

انبر پرچ ساده

این مدل را می‌توان مدل معمول انبر پرچ دانست که کاربران با یک دست با آن کار می‌کنند، بعضی مدل‌های این انبر سری‌های بلند‌تری دارند که برای کار کردن در فضاهای باریک و بلند که انبر‌های معمولی وارد نمی‌شوند کارایی دارد.

مدل دسته بلند یا دو دسته انبر پرچ

اندازه مدل دسته بلند معمولا بزرگتر است. از این ابزار برای نصب پرچ‌های بزرگ‌تر و قوی‌تر که احتیاج به نیروی بیشتری دارد استفاده می‌گردد. کاربرد دیگر آن جاهایی است که انبر معمولی به آن نمیرسد، ولی این وسیله به خاطر طول بلندش دسترسی را امکان پذیر میکند. برای کار با این ابزار باید با هر دو دست آن را نگه داشت که همین مسئله کمک میکند نیروی بیشتری به میخ وارد شود و محکمتر پرچ گردد.

انبر پرچ آکاردئونی

این ابزار ظاهر بسیار بامزه ای دارد چون به جای دو دسته، یک دسته آکاردئونی دارد که طول آن تغییر می‌کند و باز و بسته می‌شود. برای پرچ زدن با آن باید ابتدا دسته را تا جایی که ممکن است باز کرد و انتهای میخ را داخل سری انبر قرار داد. سپس برای زدن میخ پرچ باید دسته آکاردئونی را بست. اگر با یک بار بستن دسته، میخ وصل نشد، و انتهای آن بیرون نیامد باید مجدد دسته را باز کرد و دوباره فشار داد تا بسته بشود.

خصوصیات انبر پرچ

ابزار انبر پرچ یک ابزار ساده است.  این ابزار در کارهای مختلفی برای اتصال قطعات گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کار با آن مزایای زیادی دارد. مثلا برای استفاده از این ابزار به مهارت و تخصص خاصی نیاز ندارید و کار با آن بسیار آسان است. حتی افراد مبتدی و بی تجربه هم به راحتی می‌توانند با آن کار کنند. البته نوع دستی این ابزار برای این افراد مناسب است. برای اتصال دو قطعه به یکدیگر ابزارهای دیگری هم وجود دارند اما انبر پرچ در مقایسه با آن‌ها قیمت کمتری دارد و برای کارهای مختلفی استفاده می‌شود و قطعه ها را از هر جنسی که باشند به یکدیگر متصل می کند . به جز اتصال فلزات به یکدیگر برای وصل کردن قطعات پلاستیکی، آلومینیومی و سایر موارد به کار می‌رود. ارزان‌تر بودن آن به نوعی صرفه جویی اقتصادی محسوب می‌شود.این ابزار به راحتی قابل تهیه است. ساختار آن بسیار ساده است و در عین حال مقاومت خوبی دارد و به ندرت خراب می‌شود. اما حتی در صورت به وجود آمدن مشکلی به راحتی قابل تعمیر میباشد و هر کسی می‌تواند آنرا تعمیر نماید. انبر پرچ انواع متنوعی دارد که هر کدام برای کاری استفاده می‌شوند و با کمک آن‌ها هر گونه کار پرچی قابل انجام است. مثلا در مواقعی که به خاطر موقعیت مکانی تنگ و باریک نمی‌توان از انبر پرچ معمولی استفاده کرد میتوان از انواع دو دسته‌ی آن بهره برد.  اندازه و سایز بزرگی ندارند و شکل ساده آن باعث می‌شود تا به راحتی در جعبه ابزار جا می‌شوند و قابل حمل هستند. برخی از این ابزار دارای سری‌های متنوعی است و برای هر نوع میخ با سایز و شکل مختلفی را می‌توان به کار گرفت.

موارد ایمنی کار با انبر پرچ

کاربر باید پیش از شروع کار سر چکش در دسته و قالب زیر پرچ در گیره را چک کرده و از محکم بودن آن‌ها مطمئن شود. هنگام کار به میزان فشردن دسته‌ها دقت کنید و مراقب باشید که در حین کار دستتان بین دسته‌ها نماند. بهتر است دو قطعه را به صورت همزمان سوراخ کرده و بعد پلیسه‌های باقی مانده در اطراف آن را تمیز کنید. در پرچ‌کاری ورق‌های بلند، ابتدا باید با پیچ و مهره آن‌ها را به هم وصل کنید تا ثابت شوند و هنگام کار موج برندارند. سپس ورق‌ها را پرچ‌کاری کنید. بعد تمام پیچ و مهره‌ها را باز کرده و پرچ‌کاری را برای جای خالی آن‌ها هم انجام دهید. همچنین باید توجه داشته باشید قطر سوراخ پستانک با قطر میخ پرچ متناسب بوده و کمی از آن بزرگتر باشد تا میخ بیرون نزند و کار را خراب نکند.

 شیوه‌ی نگهداری از انبر پرچ

اگر میخواهید در هنگام کار با این ابزار مشکلی برایتان پیش نیاید و همچنین عمر دستگاه شما بیشتر شود، باید بعد از استفاده از آن نکاتی را رعایت کنید تا به ابزار آسیب نرسد و در دفعات بعدی هم بتوانید از آن استفاده کنید.

از آن جمله:

 این ابزار را در شرایط آب و هوایی خشک و به دور از رطوبت نگه دارید تا بدنه و قطعات داخلی آن دچار زنگ زدگی و پوسیدگی نشوند. توجه داشته باشید که اندازه‌ی میخ‌های پرچ استفاده شده باید متناسب با قدرت ابزار باشد. در غیر این صورت فشار زیادی به دسته وارد شده و باعث شکستگی و کاهش عمر آن می‌شود.  از میخ های استاندارد برای کار استفاده کنید زیرا انواع تقلبی آن به دندانه‌های موجود در قسمت سری آسیب می‌زند. هر چند ماه یکبار اجزای داخلی و فنر آن را تمیز کرده و روغن کاری کنید. این کار به تمیزی و سلامت ابزار کمک می‌کند و باعث بالا رفتن عمر ابزارتان می‌گردد.

نکات مهم در خرید انبر پرچ

 اولین و مهم‌ترین نکته‌ای که باید به آن دقت کنید انتخاب ابزار متناسب با کارتان است. این ابزار تنوع زیادی دارد که هر کدام برای نوع خاصی از پرچ مناسب هستند. برای مثال انواع دو دسته برای پرچ‌های بزرگ به کار می‌روند. در حالی که برای کارهای جزئی‌تر از انواع ساده استفاده می‌کنند.

پس توجه کنید که نوع کار شما است که نوع ابزار را تعیین می‌کند. نکته قابل توجه دیگر در این زمینه وزن و اندازه ابزار است. وزن این ابزار نیز با جنس بدنه و سایز آن ارتباط مستقیمی دارد. در صورتی که پرچ کاری را برای ورق های نازک و با میخ‌های کوتاه انجام می‌دهید ابزاری با اندازه‌ی دسته‌ی معمولی برای کار شما مناسب خواهد بود. طراحی دسته و جنس ممکن است در وحله اول زیاد مهم به نظر نیاید اما پس از دست گرفتن ابزار و کار با آن متوجه خواهید شد که در کمتر خسته شدن کاربر و بالاتر رفتن راندمان کار چه میزان تاثیر دارد. همچنین دسته‌ی آن باید از مقاومت کافی برخوردار باشد و به راحتی نشکند. بدنه و دسته‌ی این ابزار را از فولاد ضد زنگ می‌سازند که هم در برابر رطوبت دچار زنگ زدگی و پوسیدگی نشود و هم در برابر فشار مقاوم باشد. پس از جنس دسته، طول دسته هم مهم است.

انبرهای دسته بلند از استحکام بیشتری برخوردارند. به همین دلیل در اتصالات محکم و بزرگ به کار می‌روند. نکته قابل توجه درباره انبر پرچ ها تعداد سری آنها است.اندازه‌ی سری‌ها باید با سایز میخ‌های مورد استفاده متناسب باشد. اکثر انبرهای پرچ چهار سری روی دسته‌ی خود دارند اما این تعداد نسبت به نوع ابزار متغیر است.  قدرت و کیفیت فنر از نکاتی است که باید در هنگام خرید انبر پرچ به آن دقت کنید. اگر فنر از قدرت و کیفیت بالایی برخوردار نباشد بعد از انجام پرچ کاری، میخ‌ها در جایشان ثابت نمی‌شوند و ابزار به حالت اولیه برنمی‌گردد.

گیره مخصوصی در انتهای دسته این ابزار وجود دارد و دکمه‌ی قفل در انتهای دسته آن‌ها قرار گرفته است. این خاصیت مانع از باز شدن دسته‌ها می‌شود و می‌توان به راحتی آن را جا به جا کرد. همچنین قفل شدن دسته‌ها زمانی که می‌خواهید انبر را روی سوراخ ایجاد شده حرکت دهید لازم است.  همانگونه که پیشتر گفته شد انواع مختلف این ابزار با قیمت‌های متفاوتی در بازار وجود دارد. ویژگی‌های معرفی شده در تعیین قیمت این ابزار تاثیر زیادی دارند و شما باید با توجه به نیاز کاری و بودجه‌ی خودتان این امر را بررسی کنید. توجه داشته باشید که قیمت ابزار بر اساس نوع جنسی که با آن ساخته شده اند و همچنین توانایی ها و امکاناتی که در این ابزار هست تعیین میگردد.